недеља, 24. фебруар 2013.

* * *

Након одласка Совјетских трупа из Авганистана у освит распада Совјетског Савеза смањење западне помоћи муџахединима из Авганистана која се састојала из војне помоћи наоружања - у оно време најмодернијим оружјем, док су их амерички инструктори обучавали, муџахединима је нарко бизнис постао основни извор за наставак унутрашње борбе међу групацијама. Раније, приликом окупације Совјетских трупа у време Талибанског режима, за култивисање наркотичних биљака изрицане су и извршаване без поговора смртне казне. Али, после уласка нових окупационих западних снага - Сједињених Америчких Држава, Талибани дозвољавају производњу опијума.
У Авганистану има између 300 и 500 активних лабораторија за прераду мака са годишњом производњом од око 400 тона хероина. Само у 2009.години у Авганистану је ускладиштено додатних 2.500 тона опијума а процењује се да тренутно у овој земљи Авганистанци али и Американци имају између 1.000 и 12.000 тона у залихама.
Нормално, Американци нису ушли у Авганистан да би их научили демократији, људским правима, лепом понашању, образовању и слично. Разлог је мак! Узгред, кад сте последњи пут јели штрудлу са маком? Претпостављам да знате како се после тога дивно спава...
Но, шалу на страну, производња опијата из мака је изузетно компликован процес.

Нема коментара:

Постави коментар